De resultaten van de inbreng van de PvdA Gouda bij de Algemene Beschouwingen bij de Begroting 2024

16 november 2023

Afgelopen maand heeft de begrotingsbehandeling voor 2024 plaats gevonden. De spreektekst van de PvdA Gouda hebben we al in een eerder bericht gedeeld (zie dit bericht). Tijdens de Algemene Beschouwingen hebben we als fractie een aantal mooie resultaten weten te boeken. Dit zijn:

  • In gesprek gaan met de regio over woningbouw na Westergouwe III
  • Mogelijk maken van participatie door bewoners voor bouwplannen op papier staan
  • Gunningscriterium voor lokale ondernemers bij grote woningbouw projecten
  • Voortdurende aandacht voor “Polarisering, radicalisering en extremisme”
  • Ultrafijnstof met nadruk onder de aandacht gebracht
  • Gezondheidssituatie van alleenstaande jonge vluchtelingen onder de aandacht gebracht
  • Aandacht voor problematiek van basiszorg voor onze inwoners en de mondzorg voor kinderen op de kaart gezet

Toelichting op bovenstaande punten:

  • Westergouwe III – Op onze vraag aangaande het met de regio in gesprek gaan over toekomstige woningbouw als Westergouwe gereed gekomen is, gaf het college aan dat wij daarover in het eerste kwartaal 2024 geïnformeerd zullen worden. Dan horen wij wat er regionaal is afgesproken terwijl ook de provincie hierover zal rapporteren.
  • Participatie door bewoners – Aangaande onze vraag of het mogelijk is om bewoners bij plannen op het gebied van de ruimtelijke ordening te betrekken voordat de plannen op papier staan gaf het college aan dat hier in de participatieleidraad naar wordt gekeken. In 2024 volgt hierover de terugkoppeling middels de startnotitie burgerparticipatie.
  • Lokale ondernemers bij woningbouwprojecten – Op onze vraag of er bij grote projecten de mogelijkheid gecreëerd kan worden om lokale ondernemers te betrekken middels een gunningscriterium, gaf het college aan te onderzoeken wat daartoe de mogelijkheden zijn en dit aan de raad terug te koppelen medio 2024.
  • Aandacht voor polarisering, radicalisering en extremisme – Wat betreft onze vraag over ultrafijnstof metingen gaf het college aan daartoe geen mogelijkheden te zien om dit in Gouda op te pakken. Het college wacht de landelijke metingen van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit op dit gebied af. Wij overwegen nog verdere stappen aangaande dit onderwerp. Onze zorgen aangaande het voldoende  psychologisch screenen van de alleenstaande jonge vluchtelingen die op de Crabethpark locatie komen, kon het college helaas niet wegnemen. Wij blijven ons hierover zorgen maken. In specifieke gevallen is er wel hulp op dit gebied beschikbaar. Ook het niet beschikbaar zijn van een fysieke huisarts blijft ons zorgen baren. Het college gaf aangaande onze zorg omtrent “Polarisering, radicalisering en extremisme” aan dat zij hier uiterst waakzaam op zullen blijven.
  • Huistartsenproblematiek – Wat betreft onze zorg omtrent het huisartsenprobleem zag het college geen reden om de door ons verzochte werksessie hierover voor de raad te organiseren. Wij hebben aangegeven dit onderwerp als PvdA dan zelf op de agenda van de raad te zullen zetten om een helder overzicht van de problematiek te krijgen en tevens met stakeholders in gesprek te gaan wat wij als raad op dit gebied kunnen doen om de basiszorg voor onze inwoners in stand te kunnen houden.
  • Gratis mondzorg – Tot slot was het college van mening dat de gratis mondzorg voor kinderen tot 18 jaar al voldoende onder de aandacht wordt gebracht. Wij blijven onze aarzelingen hierover houden en zullen het meenemen in het agenderingsverzoek basisgezondheidszorg.

Kortom in onze optiek hebben we een aantal mooie resultaten voor de stad gerealiseerd aanvullend op datgene waar al plannen voor worden ontwikkeld of wat al uitgevoerd wordt.

Max de Groot, fractievoorzitter