13. Veiligheid

Een verkeerde afslag nemen of zwichten voor de verleiding van snel geld, kan het leven van jongeren verwoesten omdat ze dit een leven lang achter zich aan slepen. Vooral hen moeten we daarom perspectief bieden op een goede opleiding, een stage, een baan en een woning.

Veiligheid is het aanpakken van criminaliteit, woninginbraken, overlast en geweldpleging. Maar het begint met een dak boven je hoofd, fatsoenlijk werk en een sociaal netwerk van familie en vrienden. Criminaliteit en overlast moeten worden aangepakt, daar is geen enkele discussie over, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom wil de PvdA duidelijke grenzen stellen en tegelijk perspectief bieden.

Een verkeerde afslag nemen of zwichten voor de verleiding van snel geld, kan het leven van jongeren verwoesten omdat ze dit een leven lang achter zich aan slepen. Vooral hen moeten we daarom perspectief bieden op een goede opleiding, een stage, een baan en een woning. Er moet weer goed jeugd- en jongerenwerk in de buurten zijn. Jongerenwerkers kunnen jongeren stimuleren om huiswerkbegeleiding of bijles te nemen of om met sport weer de draad op te pakken.

Onder de noemer ‘Team Bunker’ geeft Redouane Hamim kickboksles aan jongeren uit de buurt in de voormalige Jan Ligthartschool. Het biedt sport, maar ook een thuis aan jongeren die behoefte hebben aan een eigen plek. “Ik weet hoe moeilijk het is als Marokkaanse jongen.” Aan lanterfanten doen ze niet bij Team Bunker. Wie wil trainen moet een opleiding volgen of een baan hebben. “Ik vraag cijferlijsten op”, zegt Hamim streng. “Eén jongen stopte met school. Na veel gesprekken besloot hij na een paar maanden toch zijn diploma te halen.”

PvdA-fractievoorzitter Mohammed Mohandis ziet heel goed de waarde van dit initiatief. In de krant legt hij uit: “Redouane maakt jongeren verantwoordelijk voor hun omgeving. Dat werd ook duidelijk tijdens de ramadan. We zijn veel op straat geweest om de rust te bewaren. Er zijn wel dingen gebeurd, maar het was veel rustiger dan vorig jaar.”

Veiligheid is een zaak van alle Gouwenaars, niet alleen van politie, justitie en de gemeente. Er ligt bijvoorbeeld een rol voor jongerenwerkers, sport- en spelbegeleiders, buurtvaders en Sociaal Teams.

Als de stad schoon en heel is, komt veiligheid al een stap dichterbij. Dus schade moet zo snel mogelijk worden hersteld.

De politie moet herkenbaar op straat aanwezig zijn. Wijkagenten die weten wat er speelt en benaderbaar zijn. Ook (mobiel) cameratoezicht helpt. Net als inbraakpreventie.


Veiligheid is niet alleen een kwestie van aanpakken van criminaliteit, maar ook van geborgenheid: een dak boven je hoofd, werk en familie en vrienden. Daarom zet de PvdA in op dit:

  • Stel grenzen: criminaliteit en overlast moeten effectief worden aangepakt.
  • De gemeente maakt zich hard voor meer wijkagenten die weten wat er in de buurt leeft.
  • Waar nodig wordt cameratoezicht ingezet.
  • Een stad waarin het schoon is en het straatmeubilair heel, bevordert veiligheid. Wat stuk is, wordt snel gemaakt. Waar het een troep is, wordt het vlug opgeruimd.
  • Biedt perspectief: help jongeren aan een goede opleiding, huiswerkbegeleiding of bijles, een stage, een baan en een woning.
  • Er komt weer meer jeugd- en jongerenwerk en sport en spel in de buurten en wijken.

Dat zijn onze beloften voor de komende jaren.


 

Waar ben je naar op zoek?