Wat heeft onze fractie de afgelopen maanden aan de orde gesteld en bereikt

30 mei 2023

De afgelopen maanden is naast de aankondiging van Rogier Tetteroo dat hij de Goudse Politiek gaat verlaten en Jan Kees Oppelaar hem opvolgt ook de nodige dossiers voorbij gekomen waar onze fractie zich in heeft vastgebeten. Hieronder hebben zij de Stand van Zaken, en datgene wat we binnen deze dossiers voor elkaar hebben gekregen, beschreven.

Geluidsproblematiek rondom de A12 – Het vervolg
Als vervolg op onze vragen over dit onderwerp heeft de PvdA fractie op 12 april een motie ingediend die het college oproept bij Rijkswaterstaat, samen met de provincie en de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, te blijven aandringen op een passende oplossing voor de geluidsoverlast van de A12. In de motie roepen wij ook op om nieuw en goed onderzoek te laten uitvoeren naar de geluidsoverlast. Ook vragen wij te onderzoeken welke aanpassingen kunnen bijdragen aan een verdere beperking van de geluidsoverlast. De motie die mede werd ondertekend door CDA, GroenLinks, Gouda Vitaal en GBG werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Wij verwachten in het vierde kwartaal van 2023 de uitkomsten van dit nieuwe onderzoek gepresenteerd te krijgen! Klik hier om de aangenomen motie te openen.

Ook in de media was de nodige aandacht voor de geluidsoverlast van de A12:

Zwemvaardigheid in de gemeente Gouda
Samen met het CDA, GroenLinks en de ChristenUnie hebben wij de zwemvaardigheid, en het gebrek daaraan, in onze stad onder de aandacht van het college gebracht door hierover schriftelijke vragen te stellen. Wij vragen met name aan het college welke mogelijkheden zij zien om ouders te stimuleren hun kind ook het B- en C-diploma te laten behalen. Ook willen wij dat als ouders door financiële belemmeringen geen aanvullende diploma’s kunnen behalen, hoe we deze belemmeringen weg kunnen nemen en ouders tegemoet kunnen komen.Wij wachten op het antwoord van het college en zullen op basis van de antwoorden bekijken welke vervolgstappen we gaan zetten. De complete set vragen treft u via deze link aan.

Het AD besteedde ook aandacht aan onze vragen: Veel kinderen missen de benodigde zwemdiploma’s: ‘Verschil tussen leven en dood’ | Deze verhalen uit Groene Hart mag je niet missen | AD.nl

Suïcide preventie
Onze fractie maakt zich zorgen over het toenemend aantal suïcide gevallen onder met name jongeren. Naar aanleiding daarvan zijn wij in gesprek gegaan met het Suïcide Preventie Centrum. Dit centrum heeft in een aantal gemeenten zogenaamde “Lotgenoten groepen” opgestart even als “Lotgenotengroepen voor naasten”. Onze fractie was onder de indruk van de positieve werking van deze groepen. Daarom hebben wij het college gevraagd één pilot “Lotgenotengroep” en één pilot “Lotgenotengroep voor naasten” op te starten. Helaas is het college daartoe niet bereid. De fractie gaat zich over een eventueel vervolg beraden. Klik hier voor de antwoorden op onze vragen.

Schone buurt coaches
Naar aanleiding  van een werkbezoek van onze fractie aan de gemeente Alphen, waar wij naar toe gingen om meer te weten te komen over de invoering van de ‘schone buurt coaches’. In Alphen blijken deze coaches een belangrijke rol te spelen in het terugdringen van zwerfvuil. Een probleem dat wij in Gouda ook maar al te goed kennen. Op basis van onze leerervaringen hebben wij vragen aan het college gesteld. Het college heeft in antwoord op onze vragen aangegeven dat zij ook in Gouda gaan bekijken wat de invoering van schone buurt coaches kan betekenen voor het verminderen van zwerfafval. Onze vragen zijn hier te bekijken.

Kontakt de Goudse Post heeft ook aandacht aan onze vragen: De strijd tegen zwerfvuil: Gouda onderzoekt de inzet ‘Schone Buurt Coaches’ – Al het nieuws uit Gouda (goudsepost.nl)

Sportverenigingen
Naar aanleiding van het rapport van de RVVB over de toekomstsbestendigheid van sportverenigingen heeft onze fractie het college gevraagd hoe de situatie op dit gebied in Gouda is. Daarnaast hebben we gevraagd welke oplossingen het college van B&W ziet voor de gesignaleerde problemen. De beantwoording van het college was zeer uitgebreid en geeft onder meer aan dat er gewerkt wordt aan een fonds voor de verenigingen om de gebouwen van sportverenigingen te verduurzamen en dat sportverenigingen vanuit het Winterplan ook nu nog gecompenseerd worden voor de stijgende energieprijzen. Ook gaf het college aan dat er bijscholing mogelijk is op het gebied van vrijwilligersmanagement en ondersteuning bij het gebruik van subsidieregelingen. Wij zijn blij met deze beantwoording en gaan er vanuit dat dit de sportverenigingen verder helpt. Tegelijkertijd houden wij in dit dossier een vinger aan de pols en als we nieuwe signalen ontvangen van problemen bij sportverenigingen zullen wij weer aan de bel trekken. Hier vindt u de door ons gestelde vragen met de zeer uitgebreide antwoorden van het college:

Kontakt De Goudse Post besteedde ook aandacht aan dit probleem:  Zorgen om Goudse sportclubs – Al het nieuws uit Gouda (goudsepost.nl) 

Wijkmobiliteitsplannen
In mei heeft de gemeenteraad de wijkmobiliteitsplannen Kort Haarlem en Korte Akkeren aangenomen. Daarbij is ook het amendement van de PvdA medeondertekend door ChristenUnie, GroenLinks, D66 en GBG om de snelheidsremmende maatregelen op elkaar aansluitende Reigerstraat, Lazaruskade en Wachtelstraat zo spoedig mogelijk te realiseren met overgrote meerderheid aangenomen. Wij vinden dit belangrijk gezien het grote aantal ongelukken dat daar de laatste jaren heeft plaatsgevonden. Het amendement (= een voorstel om een besluit aan te passen of te veranderen) treft u hier aan.

Kontakt de Goudse Post heeft ook een korte vermelding opgenomen: Groen licht voor verkeersplannen drie wijken – Al het nieuws uit Gouda (goudsepost.nl)

Nachttrein tussen Utrecht en Rotterdam met stop in Gouda
Naar aanleiding van onze vragen van 16 maart jl. heeft het college toegezegd zich te zullen inspannen om weer nachttreinen op dit traject in te voeren. Het college is het met ons eens dat dit een duidelijke meerwaarde heeft voor de inwoners van onze stad en specifiek voor jongeren die ‘s nachts uitgaan of inwoners die op niet reguliere tijden werken. Onze vragen en de beantwoording van het college: Document Gouda – Beantwoording schriftelijke vragen PvdA inzake een mogelijk (snellere) nachttrein tussen Utrecht en Rotterdam.pdf – iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Aandacht voor deze zaak in het AD: Gouda bereid om extra te lobbyen voor nachttreinen | Gouda | AD.nl 

Invoeren Rotterdams model voor aanvraag BSN voor COA-vluchtelingen
Het Rotterdamse model houdt in dat de gemeente Rotterdam zelf het BSN verstrekt aan vluchtelingen ongeacht of dit statushouders zijn of niet. De IND verstrekt dit nummer alleen aan statushouders en heeft voor het verstrekken van het BSN soms meer dan 15 maanden nodig. Een dergelijk nummer is noodzakelijk voor vluchtelingen om aan het werk te mogen in ons land. Als het Rotterdamse model in Gouda wordt ingevoerd, kunnen vluchtelingen sneller aan het werk en kunnen zij daardoor in onze samenleving integreren. Wij zijn van mening dat een snelle integratie van vluchtelingen van groot belang is, niet alleen voor hen , maar ook voor onze samenleving waar een groot arbeidstekort bestaat. Ook is een BSN nodig om een vluchtelingenpaspoort te kunnen aanvragen evenals een terugreisvisum. Op 16 maart heeft onze fractie daar vragen over gesteld aan het college. Gelukkig heeft het college besloten op ons verzoek in te gaan en bestudeert nu of en hoe het verstrekken van een BSN versneld kan worden. Hier vindt u onze vragen en de antwoorden van het college over dit onderwerp.

Ook in de media was veel aandacht voor dit onderwerp. Zie onderstaande artikelen:

Kindercollege reikt rapport over burgerschapsonderwijs uit
Het kindercollege hield een enquête over burgerschapsonderwijs op alle basisscholen in Gouda en reikte op 12 mei  het rapport met aanbevelingen hierover uit aan Tsjalline Boorsma van de gemeente Gouda en onze fractievoorzitter Max de Groot namens de raad. In het rapport komt vooral naar voren dat alle scholen die reageerden van mening zijn dat je elkaar met respect moet behandelen, niemand mag buitensluiten en samen speelt. Uiteraard kunnen wij deze uitkomsten alleen maar van ganser harte onderschrijven. Binnenkort is het rapport beschikbaar via de website van het Kindercollege.

Lokaal hitteplan om oversterfte bij hitte in Gouda te vermijden
Onze motie samen met GroenLinks, medeondertekend door CDA en Gouda Vitaal, om te onderzoeken of een lokaal hitteplan de oversterfte in onze stad bij hittegolven kan verminderen, hoefde niet in stemming te worden gebracht. De wethouder deed een toezegging om hiernaar te gaan kijken. Met een lokaal hitteplan waarin beschreven staat wat er precies moet gebeuren in geval van een hittegolf (b.v. via huisartsen en andere media locaties onder de aandacht brengen waar het koel is) bereikt een gemeente belangrijke doelgroepen, namelijk zelfstandig wonende senioren, mensen met chronische ziekte en dak- en thuislozen. Een lokaal hitteplan vergroot de zelfredzaamheid en samenredzaamheid van deze groepen en vermijdt tussen de twee en zeven overlijdens per hittegolf.

In het Gouds Dagblad werd ook aandacht aan dit probleem besteed: Gouds Dagblad | Lokaal hitteplan om oversterfte bij hitte in Gouda te vermijden

Verder heeft onze fractie zich nog beziggehouden met onder meer de volgende onderwerpen:

Kortom het waren drukke maanden, maar wij blijven aandacht vragen voor problemen binnen onze mooie stad!