Roze Zaterdag – 2018

Door Sophie Heesen op 26 juni 2018

De jaarlijkse Roze Zaterdag vond afgelopen weekend plaats in Gouda. De stad stond de hele dag in het teken van de gelijkheid en acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Deze Roze Zaterdag was het PvdA Roze Netwerk aanwezig, samen met PvdA Gouda  en  OUT& ABROAD. Onder andere Roze Netwerk-voorzitter Astrid Oosenbrug, fractievoorzitter Mohammed Mohandis van PvdA Gouda en wethouder Rogier Tetteroo waren te vinden bij de Pride Walk, de kleurrijke optocht door het centrum van Gouda die eindigde op de Markt.

Om 09:00 stond ik al helemaal klaar voor de uitzending bij RTV Gouwestad! Gerrit stond mij al op te wachten. Een slok koffie gedronken en de uitzending begon!

Ik vertelde hoe belangrijk het is om buiten te zijn en écht te luisteren naar de Gouwenaars. Het gesprek aangaan en elk signaal serieus te nemen. Het was Roze Zaterdag en er werd gevraagd waarom ik deze dag zo belangrijk vind. Het eerste wat er in mij opkwam‚ is dat ik zelf weet hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. De vrijheid hebben om zelf te bepalen wat jij aan hebt of hoe jij denkt. Maar ook hoe jij je voelt of wat jij voelt voor een ander. Nog een slok koffie. Het was ineens 10:00 en ik ging weer verder. Jellie Gorter en Max de Groot stonden al helemaal klaar en we hebben gewacht totdat iedereen er was. Met een grote groep gingen we naar de Herpstraat. Goed ontvangen werden we zeker. Vervolgens hebben de vrijwilligers 500 roze zonnebrillen uitgedeeld en heel Gouda liep met de enige echte PvdA-brillen rond! Prachtig gezicht. Toch wel leuk dat we niet gekozen hebben voor simpele folders. Nog een slok koffie.

Bij aanvang werden we verwelkomd door tegendemonstranten van Civitas Christiana uit Heilig Landstichting. Onder de naam  Gezin in Gevaar demonstreerden ze tegen, wat zij noemen, de ‘LHBTI-dictatuur’ en het ‘homohuwelijk’. In plaats van terug te schreeuwen besloot raadslid  Sophie Heesen (18) het gesprek aan te gaan met de actievoerders. Wij zijn trots op haar!

Na de Pride Walk, waarbij wij honderden van onze Roze Netwerk-brillen hebben uitgedeeld, ging het feest met elkaar nog tot in de late uurtjes door. We kunnen spreken van een geslaagde dag en een goede aftrap van de  PvdA Roze Zomer!
Sophie Heesen

Sophie Heesen

Geboren in Gouda op 26 juli 1999. Woonachtig in Kort Haarlem. De komende vier jaar wil ik mij sterk maken voor de jeugd. Ik vind belangrijk dat iedereen meetelt in de maatschappij. Daarnaast wil ik door middel van meer leerplekken en begeleiders ervoor gaan zorgen dat diploma’s gerealiseerd kunnen worden. Beter onderwijs loont. Ik vind

Meer over Sophie Heesen