16 maart 2014

PvdA wil een einde aan gebruik payrollconstructies door gemeentes

De PvdA wil dat gemeentes stoppen met het ontduiken van arbeidsvoorwaarden doormiddel van payrollconstructies. Dat staat in een actieplan dat verschillende lokale lijsttrekkers van de PvdA vandaag presenteren. Volgens de partij gebruiken werkgevers deze constructies om goedkoop onder verplichtingen uit te komen, cao’s te omzeilen en risico’s af te wentelen op de werknemers.

Bij een payrollconstructie worden werknemers ingehuurd via een extern bedrijf waar zij op papier in dienst zijn. Deze werknemers vallen daardoor niet onder dezelfde cao als hun collega’s die wel direct in dienst zijn en krijgen vaak minder betaald en hebben slechtere arbeidsvoorwaarden.

PvdA-lijsttrekker Rogier Tetteroo “De PvdA staat voor gelijk loon voor gelijk werk. Payrollconstructies waren ooit bedoeld voor kleine werkgevers die op deze manier hun werkgeverslasten konden uitbesteden. De constructie wordt nu echter misbruikt om mensen onder het cao-loon te betalen. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie en dergelijke arbeidsuitbuiting past niet bij een gemeente.”

De PvdA wil dat zowel gemeentes zelf, als bedrijven waarvan de gemeente aandeelhouder is en de bedrijven die werk doen voor de gemeente stoppen met payrollconstructies. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) had al eerder aangegeven dat de Rijksoverheid de inhuur van werknemers via payrollconstructies de komende twee jaar volledig afbouwt.

Payroll PvdA_Actieplan Payroll