De PvdA Gouda zet zich in voor lokale democratie in de klas: Sophie fietst langs middelbare scholen

5 november 2023

De PvdA Gouda heeft de afgelopen maanden een Scholentour afgelegd met als doel lokale democratie, de werking van de gemeentepolitiek en actuele vraagstukken bespreekbaar te maken in middelbare scholen. Het initiatief is ontstaan vanuit een groeiende behoefte in het Goudse onderwijsveld om lokale democratie meer aandacht te geven en jongeren bewust te maken van de rol die zij spelen in de toekomst van de stad.

Verschillende schooldirecteuren en docenten maatschappijleer hebben aangegeven dat leerlingen doorgaans goed geïnformeerd zijn over de landelijke politiek, maar dat hun kennis van de lokale politiek en democratie beperkter is. Om hier verandering in te brengen en aan te sluiten bij de ambitie van het kabinet dat elke leerling minstens één keer tijdens zijn of haar schoolcarrière het parlement in Den Haag moet bezoeken, heeft de PvdA Gouda de handen ineengeslagen met scholen in onze stad om te verkennen of er behoefte is aan een aanpak om lokale democratie bespreekbaar te maken.

Binnen het onderwijs wordt benadrukt dat het bevorderen van verbinding en het tegengaan van polarisatie van groot belang zijn. Deze onderwerpen zijn belangrijk om in de klas te bespreken, omdat de jongeren van vandaag de toekomstige stemgerechtigden van Gouda zijn en mede de toekomst van onze stad bepalen.

Bovendien draagt burgerschap bij aan het gevoel deel uit te maken van onze prachtige stad. Naast de verkenning met middelbare scholen stelt de PvdA Gouda ook vragen aan het college van burgemeester en wethouders. In onze vragen leggen we onder andere de nadruk op de onderwijsagenda, waarin ambities zijn vastgelegd met betrekking tot het bestrijden van segregatie en discriminatie, evenals op het memo dat in het vierde kwartaal van 2023 aan de raad zal worden gepresenteerd en dat gaat over het Goudse gedachtegoed van tolerantie.

Onze politieke vragen

  1. Is het college het eens met de PvdA Gouda dat het van essentieel belang is dat leerlingen tijdens hun middelbare schoolperiode kennismaken met de fundamenten van de lokale democratie? Zo ja, wat is hiervoor de reden?
  2. De onderwijsagenda van de gemeente bevat het thema burgerschap en segregatie, waarin specifieke ambities zijn geformuleerd, waaronder het streven om scholen actief te betrekken bij het bestrijden van segregatie en discriminatie. Ziet het college kansen om te onderzoeken hoe middelbare scholen meer betrokken kunnen worden bij de lokale democratie als een manier om deze agenda vorm te geven? Zo ja, op welke manier?
  3. Heeft het college de ambitie om ervoor te zorgen dat de kennismaking met lokale democratie voor middelbare scholieren wordt gewaarborgd in het Goudse gedachtegoed van tolerantie? Zo ja, is het college bereid dit aspect op te nemen in het memo dat in kwartaal 4 van 2023 aan de raad wordt verzonden? Hierbij dient rekening te worden gehouden met het lerarentekort en de diversiteit die kenmerkend is voor de stad Gouda.

Ben je nieuwsgierig naar de resultaten van deze verkenning? Ben je een docent in Gouda en wil je graag meer te weten komen over deze verkenning? Neem contact op met raadslid Sophie Heesen; [email protected]