Opinie: Onderwijssegregatie in Gouda

12 juli 2024

Deze week zijn de zomervakantie in het Goudse onderwijs en het zomerreces in de Goudse politiek begonnen.  Als gemeenteraadslid en voormalig leerkracht maak ik me aan het begin van deze zomer zorgen over de onderwijssegregatie in onze stad.

Uitdagingen in het onderwijs

Het onderwijs heeft te maken met grote lerarentekorten en veel maatschappelijke problemen die bij het onderwijs terechtkomen. Dit vraagt veel van scholen. Sommige Goudse scholen staan voor extra uitdagingen doordat ze een hoge ‘schoolweging’ hebben. Deze weging laat zien hoe de leerlingpopulatie van een school eruitziet en hoeveel kans op ‘achterstand’ de leerlingen hebben. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders en of ouders het financieel moeilijk hebben. In Gouda is de schoolweging ongelijk verdeeld over de scholen: sommige scholen hebben een lage weging, terwijl andere scholen een hoge weging hebben. Dit noemen we onderwijssegregatie.

Gevolgen van onderwijssegregatie

Onderwijssegregatie is een probleem omdat leerlingen met verschillende achtergronden elkaar niet meer tegenkomen in het onderwijs. Hierdoor leren ze minder goed omgaan met verschillen tussen hen en kinderen met andere achtergronden. Dit vergroot het risico op onverdraagzaamheid in onze stad. Verdraagzaamheid is juist iets waar wij veel waarde aan hechten. Daarnaast leidt een hoge schoolweging vaak tot een opeenstapeling van problemen bij leerlingen, bijvoorbeeld op het gebied van concentratie, armoede en gezondheid. Dit vraagt tijd en aandacht van leraren, wat ten koste kan gaan van hun focus op lesgeven. Dit kan leiden tot een verschil in onderwijskwaliteit tussen scholen met een verschillende schoolweging. Volgens het kenniscentrum Gemengde Scholen kan onderwijssegregatie dan ook leiden tot kansenongelijkheid. Gelukkig is onderwijssegregatie een thema in de Goudse onderwijsagenda.

In actie tegen segregatie

Om onderwijssegregatie en kansenongelijkheid te voorkomen, mogen kinderen niet voor hun derde verjaardag worden ingeschreven op een school. Toch zijn er in Gouda meerdere scholen die kinderen al voor hun derde verjaardag op een wachtlijst laten zetten. Dit helpt niet bij het maken van gemengde scholen met een gelijke verdeling van risico’s op achterstanden. Daarom heb ik samen met het CDA en Fractie Van der Mije een motie ingediend waarin de wethouder wordt verzocht om voor de uitvoering van de onderwijsagenda een advies te vragen aan het kenniscentrum Gemengde Scholen  en om in gesprek te gaan over het aanmeldbeleid. De motie is gelukkig aangenomen. Hierdoor krijgen wij als raad een terugkoppeling van de gesprekken en kunnen we kijken of we de scholen kunnen helpen om onderwijssegregatie te voorkomen.

Na de zomer gaan we verder met dit onderwerp. Voor nu wens ik de leraren, schoolleiders en andere professionals in het Goudse onderwijs een fijne, welverdiende zomervakantie toe! Mocht iemand tips of ideeën hebben naar aanleiding van deze opinie, dan kom ik graag in contact via [email protected].

Aline Tuls

Raadslid PvdA Gouda