Tussenstand bestuursakkoord: Portefeuille wethouder PvdA Gouda

9 oktober 2024

Wat heeft onze wethouder de afgelopen 2 jaar bereikt? Waar staan we als gemeente Gouda? Welke uitdagingen liggen er nog? Je kunt het lezen in de tussenstand Geef Gouda Door. Een soort tussenstand van onze bestuursperiode 2022-2026. Hierbij een doorkijkje op de portefeuille van onze wethouder Jan Kees Oppelaar:

Kansengelijkheid

  • Om armoede in Gouda te bestrijden, is de inkomensgrens voor bijzondere bijstand verhoogd naar 130% van de bijstandsnorm.
  • Door schulden in een vroeg stadium aan te pakken (vroegsignalering) willen we armoede in Gouda bestrijden. Voor jongeren met schuldenproblematiek zetten we het traject Jongeren Perspectief Fonds in, waarbij niet de schuld, maar het toekomstperspectief van de jongeren centraal staat.
  • We hebben de BKR-registratie verkort van 5 jaar naar 6 maanden. Dit voorkomt dat mensen onnodig lang beperkt worden en helpt hen sneller financieel zelfstandig te worden.
  • We bieden tegoedbonnen aan voor gratis huiswerkbegeleiding toegevoegd, voor kinderen uit gezinnen waar minder geld is.
  • Met de subsidieregelingen hebben we kwetsbare inwoners, ondernemers, culturele instellingen, sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen kunnen ondersteunen in de stijgende energiekosten.

Wonen

  • We hebben maximaal ingezet op het versnellen van de woningbouw. In 2022 en 2023 zijn ruim 900 nieuwe woningen gebouwd, met een focus op sociale huur. Voor 2024 zijn 1.058 woningen opgeleverd of in aanbouw. Hiermee hebben we de doelen uit de woonvisie overtroffen, met 44% sociale huurwoningen boven de doelstelling van 33%.
  • De meeste nieuwbouw realiseren we in Westergouwe en de Spoorzone. Met in totaal 380 woningen, waarvan 134 sociale huurappartementen. Voor volgend jaar verwachten we dat er 263 woningen worden opgeleverd, waarvan 95 sociale huurwoningen.
  • In de Spoorzone is de Koploper bijna klaar, een woontoren met 156 sociale huurwoningen. Ook is de bouw gestart van ‘Wonen in Goud’ en het project 1828 met samen bijna 500 woningen, waaronder 126 middenhuur en 256 sociale huurwoningen. De 250 sociale huurwoningen in project 1828 zijn specifiek bestemd voor (Goudse) jongeren.

Mooie resultaten, maar we blijven nog voor de nodige uitdagingen staan. Te veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning. Te veel mensen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Onder het motto ‘Geef Gouda Door’ blijven we daarom investeren in onze mooie stad. Op naar een Gouda waar iedereen gelijke kansen krijgt en iedereen kan meedoen.