21 februari 2014

Zorgen voor meer betaalde banen voor arbeidsgehandicapten.

De PvdA Gouda wil dat ook bij de gemeente meer arbeidsgehandicapten een baan tussen collega’s krijgen. We willen ervoor zorgen dat binnen vier jaar 5% van de werkplekken bij onze gemeente wordt ingenomen door iemand met een beperking. Ook willen we dat voldoende banen voor arbeidsgehandicapten een voorwaarde is voor bedrijven die opdrachten willen krijgen van de gemeente. Dat staat in een actieplan dat de verschillende PvdA lijsttrekkers en PvdA Tweede Kamerlid John Kerstens vandaag presenteren.

Lijsttrekker PvdA Gouda Rogier Tetteroo: “In Nederland moet iedereen volwaardig mee kunnen doen. Duizenden mensen met een beperking stonden de afgelopen jaren langs de kant, in plaats van dat ze gewoon werk deden tussen de collega’s. In het sociaal akkoord hebben we bindende afspraken gemaakt over minstens 125.000 banen voor deze mensen, maar nu moeten we in de gemeentes nog een extra tandje bij zetten. Gemeentes kunnen op dit gebied echt een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.”

In Nederland werken in totaal 170.000 mensen bij de gemeente. De PvdA wil dat in 2018 daar minstens 8500 arbeidsgehandicapten tussen zitten. Daar bovenop komen de banen bij bedrijven die werk uitvoeren voor de gemeente. De PvdA wil dat zoveel mogelijk gemeentes het werk in bijvoorbeeld de thuiszorg of de groenvoorziening sociaal aan gaan besteden.

Rogier Tetteroo: “De fixatie op de laagste prijs bij aanbestedingen heeft er toe geleidt dat er geen plek was voor mensen met een beperking. In gemeentes waar PvdA’ers het voor zeggen hebben gaan we de thuiszorg, groenvoorziening of afvalverwerking sociaal aanbesteden, met extra aandacht voor voldoende werkgelegenheid voor mensen met een beperking.”

Download hier ons actieplan (PDF): Actieplan Tussen de collega’s