Wat heeft onze fractie in december aan de orde gesteld en bereikt

2 januari 2023

December was een drukke maand en ook voor de fractie, op de valreep van het einde van het jaar heeft de fractie nog een aanpassing van de winkeltijdenverordening binnengehaald en hebben we op drie onderwerpen aandacht gevraagd! Hieronder leggen we ze verder uit.

De Nieuwe winkeltijdenverordening
Na een lange voorbereiding en veel discussie binnen en buiten de gemeenteraad hebben we samen met D66 de nieuwe winkeltijdenverordening tot stand kunnen brengen. Voortaan kunnen de Goudse ondernemers zelf bepalen wanneer zij hun zaak willen openen, uiteraard binnen de grenzen van de landelijke wetgeving. Maar zondagsopeningen zijn nu niet meer in aantal beperkt! Na ruim dertig jaar discussie over dit onderwerp eindelijk de mogelijkheid voor ondernemers in onze stad om zelf hun keuze te bepalen. Een ruime meerderheid stemde voor ons initiatiefvoorstel, zoals in onderstaande stemmingsoverzicht te zien is.

Ook huizen in onze binnenstad niet aangesloten op het gemeentelijk riool!
Ook hebben wij in december de orde gesteld dat in onze stad niet alleen de schepen in de museumhaven niet zijn aangesloten op het riool, maar dat er ook tenminste nog zes woningen in de binnenstad niet op het riool zijn aangesloten. Wij vinden dat niet meer van deze tijd! We hebben het college daarom gevraagd of dit eindelijk opgelost kan worden en wat de kosten zouden bedragen om dat te doen, deze vragen zijn via deze link te openen (LET OP! Deze openen in een nieuw tabblad). In het AD van 24 december werd hier ook aandacht aan besteed (zie onderstaande krantenknipsel). Wij zijn nog in afwachting van de beantwoording van deze vragen.

Inwoners betrekken bij besluitvorming
De afgelopen jaren heeft Gouda regelmatig de mening van onze inwoners gevraagd over specifieke onderwerpen. Maar wij zijn van mening dat het achteraf regelmatig onduidelijk is wat er met de raadplegingen in de praktijk concreet is gedaan. Daarover hebben wij aan het college nu vragen gesteld (zie deze vragen (LET OP! Deze link opent in een nieuw tabblad))! Wij willen graag weten wat er in 2022 concreet gedaan is met door de gemeente gehouden enquêtes en hoe de gemeente nu terugkijkt naar de wijze waarop dat gebeurd is.

Berichtgeving hierover stond onder meer in het Gouds Dagblad van 15 december.

Vraag aan het college om de “Doneerring” in Gouda te introduceren
Vanaf 1 juli 2021 wordt statiegeld geheven op kleine PET-flessen én vanaf 1 april 2023 zal statiegeld worden geheven op blikjes. Niet iedere gebruiker zal zijn flesje of blikje in Gouda bij zich willen houden en het gevaar bestaat dat flesjes en blikjes in de vuilnisbak verdwijnen, dit terwijl deze flesjes en blikjes geld waard zijn.

Daarom hebben wij het college gevraagd om aan de ‘Doneerring’-pilot deel te nemen[1]. In Duitsland loopt het project “Every Bottle Helps”. Dit is een sociaal project dat in meer dan 100 gemeenten een succes is. Het gaat hier een stalen ring rondom vuilnisbakken waar mensen hun statiegeldflesjes in kunnen zetten zodat anderen ze kunnen verzamelen.  Een afgeleide van dit concept, genaamd: de “DoneerRing” en wordt op dit moment in Nederland als pilot ontwikkeld. Inmiddels hebben al bijna 10 gemeentes de doneerringen geplaatst, en wij zijn dus van mening dat ook Gouda hieraan moet gaan deelnemen. In de Gouds Post werd hier ook aandacht aan besteed.

Waar ben je naar op zoek?