Door Sophie Heesen op 30 juli 2018

Vrolijke kinderen

Kinderen met een grote lach, vol met gezonde energie en een prachtige regeling om vakantie voor ieder kind mogelijk te maken. Iets wat ik heel erg belangrijk vind. Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om tien jaar lang niet op vakantie te gaan. Mijn ouders hadden er simpelweg geen geld voor. Zo word je als kind letterlijk buitenspel gezet. Na de zomer had ik geen leuk verhaal om te vertellen aan mijn klasgenootjes. Ik weet nog goed hoe vervelend dat was. Volgens cijfers uit 2017 leven 421.000 kinderen in armoede. Bij 70 procent van die groep is thuis geen geld om op vakantie te gaan. Het is belangrijk dat kinderen verhaaltjes kunnen vertellen als zij na de zomervakantie weer op school komen. Als je niet met het gezin weg kan om bepaalde redenen, kan zo’n leuke vakantie er toch voor zorgen dat kinderen zich niet buitengesloten voelen. Kinderen kunnen toch leuke activiteiten meemaken, zoals chemische proefjes, en daardoor de ervaring delen.

Sinds 21 maart ben ik raadslid geworden voor de Partij van de Arbeid Gouda. Iets waar ik dankbaar voor ben. In de politiek moeten er veel beslissingen genomen worden. Om de juiste beslissing te nemen, is meemaken en met mensen in gesprek gaan het allerbelangrijkste. Dus ik ben een hele dag in gesprek geweest met de kinderen en de liefdevolle vrijwilligers. Ik kwam een paar jongeren tegen die ik van vroeger kende. Senna is bijvoorbeeld opgegroeid in Kort Haarlem, net als ik. Wij waren meiden die vaak buiten waren en zo kom je elkaar tegen op straat. Mijke is een oud-collega. Devika heb ik leren kennen tijdens het volleybaltoernooi. Sterre is een oud-klasgenoot en gezellige vriendin. Het is altijd leuk om bekenden tegen te komen.

Wat ik zo bijzonder vind aan het zomerkamp is de diversiteit van verschillende culturen. Het was niet alleen een kamp voor Nederlandse kinderen, maar ook kinderen met een andere achtergrond. Via het Maatjesproject konden ook de Goudse kinderen, die eerst vluchteling waren, meedoen! Bijzonder hoe goed deze kinderen Nederlands kunnen spreken. Met een van deze kinderen heb ik een bijzonder gesprek gehad. Het kind vertelde mij dat het in Nederland zo veilig is en dat hij veel en veilig kan buitenspelen. Iets wat van waarde is. Kinderen moeten zeker zijn van een veilige en gezonde omgeving.

Daarom vraag ik aan iedere Gouwenaar om sponsor te worden. Via de website van het GVK kunt u zien hoe dat kan. Mijn motto is daarom ook “vakantiepret voor àlle kinderen.”

Ik hoop dat ik volgend jaar aanwezig kan zijn. Ik wil alle vrijwilligers en de gehele organisatie een groot compliment geven. Jullie hebben het enorm goed geregeld en hebben gezorgd voor een inspirerend progamma. Ik heb gelukkige kinderen gezien. We moeten onze kinderen leren dromen met hun ogen open. Alle kinderen die hebben meegedaan aan het GVK hebben een mooi verhaal aan de ontbijttafel op school en dat maakt het geluk groter!

Sophie Heesen

Sophie Heesen

Geboren in Gouda op 26 juli 1999. Woonachtig in Kort Haarlem. De komende vier jaar wil ik mij sterk maken voor de jeugd. Ik vind belangrijk dat iedereen meetelt in de maatschappij. Daarnaast wil ik door middel van meer leerplekken en begeleiders ervoor gaan zorgen dat diploma’s gerealiseerd kunnen worden. Beter onderwijs loont. Ik vind

Meer over Sophie Heesen