Terugblik politiek cafe “betaalbaar en klimaatbestendig wonen voor iedereen”

Door Remco Belonje op 24 februari 2023

Afgelopen donderdagavond was een breed gezelschap te gast in de Agnietenkapel in Gouda. Experts en politici van de Partij van de Arbeid gingen in gesprek met leden en andere gasten over het thema “betaalbaar en klimaatbestendig wonen voor iedereen”. De conclusie van de avond? De PvdA is dé partij voor mensen, dieren en planten. Zonder sociaal, geen groen!

Richard Koek en Anne Koning, respectievelijk #8 en #1 op de kieslijst voor de provinciale statenverkiezingen, vertelden over het belang van stemmen op de PvdA op 15 maart. Door één keer te gaan stemmen kan je zorgen voor sociaal en groen beleid in de provincie, de waterschappen én in de Eerste Kamer. Anne Koning vertelde over wat zij als gedeputeerde bereikt heeft, zoals gemeenten meer mogelijkheden geven voor het bouwen van woningen.

Remco Belonje, burgerraadslid voor de PvdA in Gouda, wist als geen ander Gouda als inspirerend voorbeeld voor Nederland te promoten. Hij vertelde over Westergouwe, een wijk die zowel heel diep gelegen als klimaatadaptief is. Hij vertelde over de eeuwenoude binnenstad, die nu vergroend en verblauwd wordt om de stad gereed te maken voor de klimaatverandering. De Goudse PvdA kreeg vanuit het publiek als opdracht mee om de vergunningen voor verduurzaming van gebouwen eenvoudiger en goedkoper te maken en de ODMH te temmen hierin. En om het voorbeeld te geven om de sterke betegeling van tuinen steviger te bestrijden dan met een NK Tegelwippen. Ook vroeg een aanwezige via ons burgerraadslid aan onze wethouder hoe meer zekerheid verkregen kon worden dat de sociale verhuur door projectontwikkelaars van woningen langer geborgd wordt. Verder tipte een lid om ons ook te focussen op opslag en transport van duurzame energie. Natuurontwikkelaar Gerard Litjens sprak over het herstellen van het Zuid-Hollandse veenweidelandschap om bodemdaling en CO2-uitstoot tegen te gaan. Verder vertelde Arjen Hazelebach, #2 op de kandidatenlijst voor het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, over het belang van de waterschappen in de strijd voor verduurzaming en klimaatadaptatie.

Dus stem Anne Koning of Richard Koek voor een sociale en groene provincie en stem op de immer enthousiaste Arjen Hazelebach voor een eerlijke waterhuishouding. En steun Remco Belonje in het Goudse voor zijn pleidooi om het babbelen achter ons te laten en te actie te ondernemen zonder daarbij de mens uit het oog te verliezen. De PvdA is springlevend zo bleek gisteravond! Draag dat uit! Flyer mee op zaterdag 25 februari 11:00 en op 11 maart om 10:00 bij de Gouda Cheese Experience!

Remco Belonje

Remco Belonje

Biografie: Sinds 1995 ben ik een geboren en getogen Gouwenaar. Na mijn studie aardwetenschappen in Utrecht afgerond te hebben werk ik nu in het dagelijks leven als beleidsadviseur bij Waterschap Hollandse Delta, waar ik me bezig houd met onderwerpen zoals wateroverlast en droogte. Als echte muziekliefhebber ben ik in mijn vrije tijd onder andere actief

Meer over Remco Belonje