Afgelopen weken sprak raadslid Sophie Heesen met rechtenstudent Tirsa. Zij woont met haar vriendje in Gouda en hebben, net als elke bewoner van een woning, een energiecontract afgesloten. Helaas loopt de rekening ook op bij deze studenten. Tirsa werkt een paar uur in een supermarkt en krijgt geen steun van haar ouders om de energierekening te betalen. Daar komt bij dat de gemeente Gouda de studentenlening als inkomen meerekent. Door deze optelling moeten studenten zoals Tirsa maximaal lenen om rond te komen.
Het kabinet wil iedereen met een laag inkomen dit jaar opnieuw een energietoeslag geven, behalve studenten. Dat komt zelfs in de wet te staan. De Raad van State vindt die uitzondering slecht onderbouwd. Daarnaast blijven de energieprijzen in 2023 hoog, zo verwacht het kabinet, daarom wil het huishoudens met lage inkomens opnieuw een energietoeslag geven.
Om deze nieuwe energietoeslag te kunnen toekennen is een wijziging van de participatiewet nodig. Deze wijziging heeft het kabinet een maand geleden ter advisering naar de Raad van State stuurde. In het nog niet gepubliceerde wetsvoorstel staat volgens de Raad van State expliciet dat studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag. In 2022 stond die uitzondering niet in de wet, maar alleen in de richtlijnen die gemeenten van minister Schouten (Armoedebeleid) kregen. Dat leidde ertoe dat gemeenten studenten geen energietoeslag gaven, maar sommige deden dat wel, al was het maar om juridische procedures te voorkomen. In Nijmegen won een student een rechtszaak over de energietoeslag.
De PvdA Gouda is van mening dat studenten niet uitgesloten mogen van deze nieuwe energietoeslag. Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste wonen studenten vaak in slecht geïsoleerde huizen of kamers, waardoor de energierekening hoog oploopt. Ten tweede heeft niet iedere student ouders/verzorgers die financieel kunnen bijspringen. Tot slot moeten studenten met de huidige regeling maximaal lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), omdat deze lening wordt opgetelt bij het totale inkomen.
De PvdA Gouda is van mening dat een lening geen inkomen is! Door dergelijke regelingen bouwen studenten op een jonge leeftijd schulden op. Deze schulden zal hen de rest van hun leven achtervolgen en impact hebben op grote levensveranderingen zoals bij het kopen van een woning. Daarnaast is bekend dat het hebben van een lening, en zeker ter hoogte van een studentenlening, serieuze sociaal-emotionele gevolgen heeft.
Daarom roept de PvdA Gouda de regering op deze nieuwe regeling uit te breiden naar studenten. Daarnaast heeft de PvdA Gouda vragen gesteld aan het college van B&W van Gouda om te achterhalen toe het college tegen deze problematiek aankijkt en hoe zij met deze regeling omgaat rondom studenten.
Klik hier om de politieke vragen die de PvdA heeft gesteld an het college van B&W: Document Gouda – Schriftelijke vragen PvdA inzake Energietoeslag Studenten.docx – iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)
In de zomer van 2022 was er ook veel aandacht voor dit onderwerp, door onder andere door RTLNieuws, Advalvas en de LSVB.
* Tirsa is een fictieve naam en dus geanonimiseerd.